og Dansk kvalitet
Vi tænker ikke så meget over, at JKE er startet som en snedkervirksomhed, hvor vi håndbyggede hvert eneste køkken. Vi er bare fortsat med at dyrke det gode håndværk, og vælge de bedste materialer
JKE er snedkerkvalitet uden det koster en bondegård
50 år med snedkerkvalitet
Køkkener, i den nordiske designtradition
Vi skaber køkkener, i den nordiske designtradition, smukke, stilrene køkkener, man lever i, og hvor man samles omkring de gode måltider. Gennem alle årene har vi dyrket det nære, det nordiske, bygget videre på det bedste og forenet det med nye impulser udefra.
Vi kalder det Nordic Kitchen Design. Og det er et løfte om gode materialer, høj kvalitet og design, der passer til vores afslappede, nordiske liv.
Somme tider er den største fornyelse ikke noget nyt, man opfinder. Det er noget, man genfinder.
Vores rødder
JKE historien er rødderne, som den dag i dag giver næring til vores succes. JKE’s historie begynder 1. april 1970 i en nedlagt landbrugsejendom i den lille by Klæstrup i Nordjylland. Erik Lund var en dygtig og foretagsom, ung tømrer med en drøm om egen virksomhed i Klæstrup. Han startede derfor med at producere elementkøkkener. Heraf opstod navnet Jerslev Køkken Elementfabrik. Siden 70’erne har JKE sendt køkkener til norske og svenske forbrugere, som også holder af den typiske nordiske stil.
Vi bor stadig på den samme adresse i Jerslev, og kærligheden til håndværket har varet ved. Vi forener i dag håndværket med moderne produktion, og vi sætter en ære i at levere en god håndværksmæssig kvalitet.
Memory lane gennem 5 årtier
1970'erne - JKE etableres
Tømrer Erik Lund beslutter sig for at lave køkkener og stifter Jerslev Køkken Element Fabrik i 1970, hvor der er byggeboom. Da både Norge og mere eksotiske markeder som Kuwait, Dubai og Iran bliver erobret får de 16 medarbejdere på fabrikken travlt med at følge med efterspørgslen, og det bliver i 1976 nødvendigt at udvide produktionen med 1000kvm. Ved udgangen af 70erne kan JKE køkkenet købes hos 16 forhandlere i Danmark og den første JKE butik er åbnet i Brønderslev.
Drømmen er det brune trækøkken
Alle parcelhusejere drømmer om at få et brunt trækøkken, gerne med farvede hvidevarer, orange stole og et rødt køkkenarmatur. Det helt hotte er et køkken, hvor tallerkenerne kan nås både fra spisepladsen og køkkenet – køkkenet bliver til et alrum.
1980'erne - fuld fart frem
Hos JKE Køkkenet er der travlhed. Så travlt, at det er nødvendigt med udvidelser af produktionen for millioner - over flere omgange i 1983, 1985 og 1989. JKE fortsætter ekspansionen til nye markeder og Sverige er det nye store marked, som erobres i 1988. Erik Lund sælger virksomheden til H+H Industrier i 1986. Han fortsætter som direktør frem til 2001.
Bøgetræ og kirsebær hitter
Der bliver snedkereret tusindvis af køkkener i bøgetræ, og det nye hotte er kirsebær i kombination med hvid laminat. Keramiske kogeplader og selvrensende ovn skal lette arbejdet i en tid, hvor kvinderne hellere vil have succes på arbejdsmarkedet end i køkkenet.
1990’erne – køkkenet skal vise velstand
Omgivelserne bemærker det store initiativ i den nordjyske køkkenvirksomhed, som i 1992 bliver hædret med en pris for et ekstraordinært initiativ. Køkkenet skal se godt ud - design er vigtigt, og derfor er det meget naturligt, at JKE Køkkenet skifter navn til JKE Design i 1993.
Stilrent og lysere design
Kirsebær og andre mørke træsorter er på vej ud. Vi vil have lysere træsorter eller farver. De lyse træsorter ask og birk bliver populære. Det enkle og stramme design vinder frem. Køkkenet bliver familiernes udstillingsvindue, det skal signalere økonomisk velstand. Det bliver større, mere åbent og gerne med en stor køkkenø. Der bliver gjort plads til, at gæster må se til mens maden tilberedes.
2000’erne – alle ønsker et nyt køkken
I starten af årtiet er privatøkonomien god og der er fine lånemuligheder. Mange nøjes ikke med at drømme, de køber nye, store køkkener. Derfor er der travlt hos JKE Design, som i 2000 opkøbes af Ballingslöv. Året efter stopper stifteren Erik Lund. I Jerslev bygges der højlager og produktionen udvides endnu engang, fabrikken beskæftiger nu 130.
Minimalisme og højglans er højeste mode
Stilmæssigt får køkkenet et forstærket minimalistisk udtryk med stål og højglans. Det hvide køkken stormer frem. Køkkenerne fyldes med smarte funktioner, integrerede køleskabe med ismaskiner, dampovne og indbyggede espressomaskiner er det helt nye. Corian bordpladen er nu det store hit.
2010’erne – retro, naturen og håndværk
JKE genfinder fokus på de nære værdier som håndværket, materialerne, kvaliteten og det nordiske design, - og etablerer samarbejde med nordiske designere. Introducerer nye innovative produkter som fingertappede træskuffer, og er de første på markedet med bæredygtigt CO2 neutralt linoleum på lågerne i 2018.
Naturen, træet og hyggen flytter ind igen
Køkkenet må igen se ud som om det bliver brugt, og funktionaliteten er i højsædet. Hvide køkkener hitter stadig, men nye tendenser og retrobølgen breder sig. Naturen flytter ind i køkkenet med varme, hygge og nye farver. Det er naturmaterialer som træ, messing og linoleum, der vinder frem og naturlige farver i grå, grønne og brune nuancer.
2020'erne - den bæredygtige rejse
JKE er startet den bæredygtige rejse og producerer nu på 100% grøn energi. Der tænkes i bæredygtige materialer, lokal produktion og leverandører, og målet er at køkkenerne skal blive grønnere hver gang, der designes et nyt. Det innovative Nature køkkenkoncept med lamel-lågen og en nytænkt spiseø, som samlingspunkt introduceres. Her er også tænkt i funktioner som god akustik og lys, som gør køkkenet rart at være i.
Bæredygtigt og holdbart
Kvalitet, godt håndværk, naturlige materialer med varme og tekstur er fortsat i højsædet. I en travl hverdag, hvor vi hele tiden er online, søger mange tryghed og hygge. Målet er et rum til nærvær og hygge – uden iPads og andre forstyrrelser.